Luftningsteknik

Ta källarmöglet i kragen

Det vill vi helst inte se: Mögel i källaren är varken bra för hälsan eller för huset. Men var kommer det ifrån?

Om det inte beror på dåliga snickare är orsaken troligen dålig ventilation. För i källaren kyls luften ner och fukten slår sig på väggarna och bildar en grogrund för mögelsvamp.

Kalla vindilar hjälper: För att förebygga mögel är det viktigt att ventilera källaren med så kall luft som möjligt – för den håller lägre luftfuktighet. För att "torka upp" kan man till exempel blåsa in frisk luft i källaren med en kanalfläkt. Helst med tidtagarur på natten när luften är kall utomhus– på så sätt kan den tillfogade, "torra" luften ta upp fukt i källaren och minska risken för mögel avsevärt!

Rent och säkert Torktumlaranslutning

Dammrester: Trots dammfiltret på en torktumlare uppstår det ändå mycket damm som försvinner ut i luften. Därmed blir det sakta men säkert stopp i frånluftsledningen, något som kan ha en negativ effekt på torktumlaren i längden.

För att bevara funktionen rekommenderar vi att flugnätet tas bort när ett galler används som yttersta lager. Och ett tips till: Här fungerar också en fläktkåpa med en automatisk stängningsklaff utmärkt!

När det blåser isiga vindar genom fläktkåpan…

Att tänka på: En fläkt för att föra ut luft förutsätter en väggenomgång. Och det innebär ett avbrott i det isolerade skalet på huset. Så länge fläkten är igång är allt OK. Men när du tar en paus i matlagningen kan kall luft strömma in i huset på grund av trycksvängningar. Då räcker det att man öppnar en dörr till ett rum eller att vinden ligger på så blir det kallt.

För att minska tillförsel av kyla så mycket som möjligt kan man montera en återströmningsklaff direkt på innerväggen bredvid fläktkåpan på ytterväggen. Den luftkudde som blir "instängd" i väggenomgången på detta sätt fungerar utmärkt som isolering – och ser till att värmen stannar kvar i huset.


Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: